Lebah dan bunga belimbing Bekerjasama Secret Tunnel Subhanallah, Cantiknya... Madu Anugerah Allah

Sunday, June 26, 2011

101 Tips Mencegah Masalah Sakit Kepala

Kita memang mengetahui bahawa sakit kepala boleh dirawat atau diubati dengan mengambil ubat–ubatan yang berkaitan, tetapi takkan dah sakit baru nak sibuk pergi berubat. Kan lebih baik kalau awal-awal kita boleh mencegahnya daripada berlaku, mencegah itu lebih baik dari merawat. Jadilah seorang yang proaktif daripada seorang yang reaktif.

Faktor-Faktor yang Menyebabkan Sakit Kepala

Kurang tidur atau terlalu banyak tidur.
Kecederaan pada kepala/post-traumatik
Berlaku jangkitan di kepala atau leher
Demam selsema yang biasa, influenza
Demam yang disebabkan oleh virus
Pendedahan terhadap bahan kimia atau pencemaran.

Didalam ebook ini saya akan berkongsi dengan anda beberapa tips-tips mudah yang anda boleh amalkan untuk mencegah masalah sakit kepala ini. Antara tips-tips tersebut adalah:

TIPS #1

Gunakan bantal yang tidak terlalu nipis ketika anda tidur. Ini kerana bantal yang nipis akan menyebabkan ketegangan pada otot leher anda ketika tidur. Apabila keadaan ini berterusan, ia akan menyebabkan sakit kepala.

TIPS #2

Dapatkan tidur waktu malam yang mencukupi dan nyenyak! Tidur yang nyenyak akan mengelakkan anda dari diserang sakit kepala. Tempat yang aman, sunyi dan tenteram akan menyumbang ke arah tidur yang nyenyak dan rehat yang mencukupi.

TIPS #3

Jangan terlebih tidur. Tidur yang terlalu lama juga tidak baik untuk kesihatan anda. Terlebih tidur menyebabkan anda akan bangun dalam keadaan yang tidak bermaya, letih dan kurang semangat seterusnya menyebabkan anda sakit kepala.

TIPS #4

Kurangkan stress anda. Ini akan membantu anda mencegah sakit kepala akibat stress. Salah satu cara menghilangkan stress adalah melalui kaedah meditasi. Meditasi akan memberikan ketenangan fikiran disamping memberi peluang kepada kita untuk menilai alam sekitar. Ia juga membantu untuk menguatkan lagi tenaga minda anda. Anda akan dapat ebook bonus “Panduan Mengatasi Stress”.

TIP #5

Berhenti merokok sekarang! Merokok boleh menjejaskan kepala anda dan kesannya amat dahsyat. Umumnya, merokok akan menjejaskan keseluruhan fungsi anggota tubuh anda. Kesihatan anda akan lebih baik jika anda berhenti merokok malah mencegah masalah sakit kepala yang anda alami. Anda juga akan mendapat ebook bonus percuma “Teknik Mudah Berhenti Merokok dalam Seminggu”.

Secara umumnya, masalah sakit kepala ini adalah boleh dicegah. Tips-tips yang saya berikan diatas adalah beberapa tips mudah yang anda boleh amalkan supaya dapat mencegah masalah sakit kepala.

No comments:

Post a Comment